01/10/2024 kirjoittanut Silja Mäki 0 Kommentit
Haluaisit uskoa onnelliseen loppuun
Aija Andersson: Ehjä. Helsinki: Kulttuurivihkot, 2024.
Miten voi rakentua ehjäksi juuri ennen kuolemaansa? Miten voi päästää irti rakkaudesta? Iäkkään ihmisen kohdalla se on helpommin ymmärrettävissä, kun elämä tulee ikään kuin täydeksi, luonnolliseen päätökseen, mutta miten se on mahdollista 40-vuotiaalle? Tänään on Anderssonin kuoleman ensimmäinen vuosipäivä.
Aija Andersson hakee vastausta neljännessä runoteoksessaan Ehjässä, toisessa postuumisti ilmestyneessä. Piissä (Kulttuurivihkot 2023) elämää ja sen päättymisen uhkaa tutkittiin mytologisen ihmisen ja alkukodin metaforin piensäeromaanin muodossa. Ehjässä ollaan perinteisemmän runon äärellä, Anderssonille tutunoloisten tarkkaan harkittujen ja oivaltavien runokuvien äärellä.
Minuun on helppo rakastua
Olen jotain ohimenevää
J:lle omistettu Ehjä on runotutkielma rakkaudesta, rakkaudesta yleensä ja myös rakkaudesta kuoleman edessä. Se pohtii olosuhteiden vaikutuksia ja odotuksia, kohtaamista ja kohtaamattomuutta. Se on kurkistaa kohti sitä, mitä on lopun jälkeen, miten jäämme elämään lähdettyämme. Teos toimii rakkauden ja kohtaamisen vaikeuden tutkielmana myös, vaikkei kuolema olisikaan kuviossa kolmantena.
Haluaisit uskoa onnelliseen loppuun
Haluaisit tietää, mitä tapahtuu
Ehkä, jos nauha kelataan alkuun,
nähdään vielä meistä elokuvia
Ehkä, jos heräät kavalaan satuun
tehdään meistä runoja
Mukana ovat Anderssonille tutut teemat: maailmankaikkeus, avaruus, luonnontiede ja ajankulu, mutta myös kurkistus satuihin. Nämä kaikki asettuvat nyt levollisesti. Enää ei ole vimmaa yrityksestä ymmärtää.
Lukiessani riemastun, kun tunnistan jo hyvän aikaa sitten ainakin alkunsa saaneen runon. Aivan kuin Andersson vilkuttaisi jostain meille jääneille. Voimme levätä siinä lämmössä, jota hänen kaunis muistonsa hohkaa.
(Muistamme)
Me, jotka jäämme,
tunnemme lähteneet
Jäämme lähtöjen luo
Mutta lähtijät eivät lähde
He sammuvat niin kuin syttyivät
kerran, pienet auringot
Yhdessä kohdassa hämärtyy
Tässä, missä valostui,
lämmin
Tunnemme sen
Kommentit
Jätä kommentti